Onderhoud

Onderhoud van je Batavus-fiets

Je hele leven plezier hebben van je Batavus-fiets? Garandeer zijn lange leven met regelmatige onderhoudsbeurten. Want die houden hem in vorm. Je fietshandleiding vertelt hoe je jouw fiets het beste gebruikt en wat de ideale afstelling ervan is.

 

Onderhoud door de Batavus-dealer

Zo lang mogelijk van je Batavus-genieten? Laat hem dan nauwkeurig afstellen, voldoende controleren tijdens onderhoudsbeurten en maak hem meermaals grondig schoon.

 

Heb je enkele honderden kilometers met je nieuwe Batavus-fiets gereden? Dan is hij ingereden en kregen de meeste onderdelen tijd om zich ‘te zetten’. Dat betekent dat het tijd is voor je eerste controle en afstelbeurt. Daarvoor maak je een afspraak met je Batavus-dealer.

 

Daarna is een jaarlijks onderhoud aangeraden. Ook daarvoor kun je bij de Batavus-dealer terecht. Hij heeft zowel de kennis als het gereedschap om elk onderdeel (ook een verborgen) perfect af te stellen en te smeren. Hij herkent kleine probleempjes meteen en lost ze op. En hij geeft professioneel advies over de toestand van je banden, tandwielen en ketting. Het beste moment voor zo’n jaarlijkse onderhoudsbeurt is voor het begin van de winter of voordat je op fietsvakantie gaat. Laat je fiets nooit ‘in onverzorgde staat’ aan een winterslaap beginnen.

 

Zelf je fiets onderhouden en winterklaar maken? Alvast enkele tips:

 

  • Vet de chromen en aluminium fietsdelen in met zuurvrije vaseline.
  • Maak je fietsketting regelmatig schoon en vet ze daarna lichtjes in.
  • Hou de banden altijd goed op spanning.

 

Voor grote onderhoudsbeurten of herstellingen klop je het best bij de Batavus-dealer aan. Maar kleine werkzaamheden kun je zélf doen. Wat je dan zeker in huis moet hebben? Steek- en inbussleutels, dopsleutels (nr. 8 tot en met 16), een schroevendraaier, combinatietang, kettingponsje, rijwielolie en een bandenplakset. Daarna helpt de handleiding je graag voort. Die geeft ook meer specifieke informatie over de e-bikes en hun accu.

 

Schoonmaakbeurt voor je fiets

De Batavus-tips:

 

  • Vul je emmer met warm water en een milde, vloeibare zeep.
  • Gebruik voor de grote delen alleen een katoenen doek.
  • Vet de chromen en aluminium fietsdelen in met zuurvrije vaseline, zodat ze niet roesten.
  • Gebruik geen chemische middelen (zoals chloorbleek, ammoniak of soda) en geen tuinslang of hogedrukspuit (je beschadigt de gelagerde punten erdoor, want die zijn waterafstotend maar niet waterdicht).

 

Vermijd dat er water in de binnenpoten van de verende voorvorken sijpelt.