Hoe kies je de juiste framemaat?

Als je een nieuwe fiets koopt, wil je hier natuurlijk een goed op zitten en comfortabel op fietsen. Het is dan ook belangrijk om goed te letten op de framemaat van de fiets. Het is net als het kopen van kleding: de maat moet gewoon goed zijn. Alleen dan heb je de perfecte fietshouding en zit je veel lekkerder op je fiets.

 

De framemaat van een fiets is de hoogte van het frame van je fiets (in centimeters). Deze hoogte meten we vanaf het hart van de trapas, tot aan het punt waar de zadelpen uit het frame komt.

Toon meer

Berekenen van de framemaat van je fiets

1. Meet je huidige fiets op

Als je goed zit op je huidige fiets, dan kun je deze opmeten om je framemaat te bepalen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een meetlint.

 

Meet vanuit het hart van de trapas tot aan het punt waar je zadel uit het frame komt. Heb je dat gedaan? Dan kun je de juiste framemaat aflezen van je meetlint.

2. Meet je binnenbeenlengte

Zorg dat je een meetlint en een rekenmachine bij de hand hebt. Volg dan de onderstaande stappen:

  • Zet je voeten 20 centimeter uit elkaar.
  • Meet je binnenbeenlengte. Dit is de lengte van je voet (vanaf de grond) tot aan je lies. Noteer dit getal.
  • Pak de rekenmachine en vermenigvuldig je uitkomst met 0,66. Rond de uitkomst af en je hebt je framemaat berekend.

 

Let op: ben je van plan om een verende zadelpen te kopen? Haal dan 4 cm van je berekende framemaat af. Of jouw nieuwe fiets een verende zadelpen heeft in de specificaties van jouw fiets. 

 

Voorbeeld van het berekenen van een framemaat:

Stel, je hebt een binnenbeenlengte van 90 cm. Dan vermenigvuldig je dat met 0,66 (0,66 * 90 cm). Je uitkomst is dan 59,4 cm. Zoek vervolgens met deze uitkomst de dichtstbijzijnde framemaat.

 

Heb je nog vragen of kom je er niet helemaal uit? Ga dan even naar je Batavus fietsenwinkel bij jou in de buurt. ZIj kunnen jou helpen bij het vinden van de juiste framemaat.

Toon meer

De juiste framemaat kinderfiets kiezen

Leren fietsen en blijven ontdekken doe je op een goed passende fiets. De maten van kinderfietsen worden in inches weergegeven. Bij kinderfietsen gaan ze niet over het frame maar over de fietsbanden. Maar welke maat kinderfiets moet jouw kind hebben? Daar hebben we uiteraard wat handige richtlijnen voor. Je kunt namelijk naar de leeftijd in combinatie met de kledingmaat kijken.

 

Kom je tussen twee fietsmaten uit, dan ga je voor de grootste fiets. Dan kun je het zadel op de laagste stand zetten en steeds hoger zetten naarmate je kind langer wordt. Als je kind met de tenen goed de grond kan aanraken terwijl het op het zadel zit, dan is de fiets goed. Batavus kinderfietsen zijn verkrijgbaar in 24 en 26 inch. Voor de kleinere avonturiers vind je veilige en stoere kinderfietsen van 12 tot en met 22 inch bij Loekie by Batavus

 

 

 

 

Fietsmaat 

Leeftijd 

Kledingmaat 

Lengte 

20 inch 

6-8 jaar 

116-122 

115 cm 

22 inch 

7-9 jaar 

122-128 

122 cm 

24 inch 

8-12 jaar 

128-140 

130 cm 

26 inch 

10-14 jaar 

140-152 

145 cm

Toon meer