Fiets je mee door Flevoland?

Ontdek een deel van de provincie Flevoland tijdens deze fietsroute van 43 kilometer. Je fietst langs een aantal hoogtepunten, waaronder het unieke natuurgebied Oostvaardersplassen, Natuurpark Lelystad en Batavialand. Een afwisselende route met leuke plekken om af te stappen. Fiets je mee?

Route informatie

Route informatie

Lengte 43 kilometer

Normale fiets: 2 uur en 39 minuten

Elektrische fiets: 2 uur en 9 minuten

 

Knooppunten

86 - 87 - 88 - 62 - 50 - 51 - 90 - 39 - 36 - 35 - 33 - 30 - 25 - 24 - 23 - 20 - 08 - 45 - 47 - 81 - 84 - 73 - 85 - 86

 

Beginpunt & parkeren

Een handige plek om deze route te beginnen, is de parkeerplaats van Natuurpark Lelystad aan de Vlotgrasweg 11. Fiets vervolgens door het Natuurpark en volg de bordjes naar knooppunt 86.

 

Met de trein? Start dan de route bij knooppunt 30 pal tegenover station Den Haag Centraal.

 

Handig: deze route volgen via je eigen navigatie-app op de fiets. Download de route in GPX formaat en upload dit in jouw navigatie-app.

DOWNLOAD FIETSROUTE FLEVOLAND

Route informatie
Batavialand

Batavialand

Via Lelystad fiets je een heel stuk rechtdoor totdat je Batavia Stad voorbij bent en uitzicht hebt op het Markermeer. Als je in de verte kijkt, zie je niet alleen het Markermeer maar ook het grote stalen kunstwerk Exposure, de hurkende man. Mooi van een afstand, maar je kunt er ook met de fiets komen als je het van dichterbij wil bekijken.

 

Hier bij het Markermeer sta je ook oog in oog met de indrukwekkende reconstructie van het VOC-schip Batavia uit 1628. Met ruim 600 jongeren begon scheepsbouwmeester Willem Vos in 1985 aan de reconstructie van dit schip. Zo’n 10 jaar later werd de Batavia gedoopt door toenmalig Koningin Beatrix. Om er meer over te weten te komen, kun je Batavialand bezoeken. Het museum over de Nederlandse geschiedenis waarbij je alles te weten komt over Nederland, Flevoland en watermanagement.

Batavialand
Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen

Je fietst vervolgens door richting de Oostvaardersplassen, het bezoekerscentrum bevindt zich tussen de knooppunten 23 en 20. Je kunt hier afstappen voor een korte gemarkeerde wandeling door het park. Het is een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden en waterplassen omringd door bossen. Tijdens de vogeltrek komen hier tienduizenden vogels bijtanken of broeden. Het is een prachtige plek! Bij het buitencentrum is ook een paviljoen gevestigd, waar je wat kunt drinken met leuk uitzicht.

 

Bij knooppunt 84 passeer je Lelystad Airport, waar je ook kunt afstappen voor een bezoek aan Luchtvaartmuseum Aviodrome. Dit is het grootste Nederlandse museum voor lucht- en ruimtevaart. Het museum telt een verzameling van meer dan 100 oude en nieuwe vliegtoestellen.

Oostvaardersplassen
Dieren spotten in Natuurpark Lelystad

Dieren spotten in Natuurpark Lelystad

Tot slot fiets je langs Natuurpark Lelystad, een verrassend leuk natuurrijk recreatiegebied waar allerlei bijzondere dieren voorkomen. Je bent verzekerd van het spotten van dieren, maar het is meer een natuurpark dan een dierentuin. Bij het bezoekerscentrum is er allerlei informatie te vinden over het park, zoals ook diverse wandelroutes. Het is gratis te bezoeken. Als afsluiter kun je wat drinken bij restaurant Hajé, met een fijn terras aan een grote plas.

Dieren spotten in Natuurpark Lelystad