Actieradius

De actieradius van je elektrische fiets

Koop je een elektrische fiets? Dan vertrouw je graag op zijn traphulp. Maar hoeveel kilometers lukt dat nu eigenlijk? Hoelang gaat een volledig opgeladen accu mee? Met andere woorden: wat is de actieradius van je elektrische fiets? Wel, die is afhankelijk van e-bike tot e-bike: hij laat zich bepalen door het accu-type, maar ook door het weer, de weg en je gewicht. Deze tabel toont de gemiddelde actieradius van een elektrische fiets in normale omstandigheden. Bosch heeft ook een handige tool om jouw actieradius te berekenen. Bekijk de actieradius tool hier.

 

Actieradius: meer dan kracht

Wie de actieradius van zijn elektrische fiets wil kennen, kijkt vaak naar de kracht van zijn accu. Wat is zijn ampère-uur? Maar vergelijk je alleen maar de capaciteit? Dan krijg je een onvolledig beeld: ook de batterijspanning (voltage) tijdens het ontladen speelt een rol bij de prestaties van je accu.

Wil je de verschillende accu’s correct met elkaar vergelijken? Let dan op het aantal wattuur. Want dat houdt zowel rekening met de capaciteit als de batterijspanning tijdens het ontladen.

Kort samengevat: hoe meer watturen, hoe groter de actieradius van je elektrische fiets. Deze e-bike-specificatietabel toont het je: 

 

E-bike specificatietabel

 

Actieradius: meer dan de accu

Een elektrische fiets is natuurlijk méér dan zijn accu. Er zijn nog tal van factoren die de actieradius van je elektrische fiets beïnvloeden:

  • het gebruik van een trapkracht- of speedsensor: de sensor reageert op jouw (extra) inspanningen en vergroot dus de actieradius.

 

  • het totaalgewicht: het gewicht van de fiets zelf, zijn bestuurder en zijn lading beïnvloedt de actieradius positief of negatief.

 

  • de weerstand: ondervind je veel tegenwerking door de wind, het slechte wegdek, een foute bandenspanning, of veel hoogteverschillen?

 

  • het rijprogramma: op elektrische fietsen met ION®-technologie laat je een programma op jouw maat installeren.

 

  • het trapbekrachtigingsniveau: hoe lager dat niveau is, hoe hoger de actieradius van je elektrische fiets.

 

  • de toestand van je accu: alleen een accu in goede conditie levert topprestaties. Lees zijn instructieboekje dus goed door en stop regelmatig bij je Batavus-dealer voor een onderhoud.