Het verschil tussen een moederfiets, mamafiets en een damesfiets

Je zal wel denken: moederfiets en mamafiets, dat is toch hetzelfde? Daar heb je ook helemaal gelijk in, want een mamafiets is gewoon een synoniem voor moederfiets. Daarom zal je beide termen ook veel voorbij zien komen tijdens je zoektocht naar een nieuwe mamafiets/moederfiets. Wel is er een verschil tussen een moederfiets en een ‘gewone’ damesfiets. Batavus helpt je graag om deze verschillen uit te leggen!

Moederfiets of elektrische mamafiets testen?

Moederfiets of elektrische mamafiets testen?

Neem je kinderen mee en kom eens een moederfiets proberen bij je lokale Batavus dealer. Handig, want je weet meteen of het de juiste fiets is voor jouw wensen. Wil je een kinderzitje proberen? Geen probleem, vraag het gewoon. De Batavus dealer weet precies wat hij moet doen om jou de perfecte mamafiets te bezorgen. Maak snel een afspraak bij een dealer in jouw buurt of maak een afspraak in ons testcentrum De Fietser in Ede.

Moederfiets of elektrische mamafiets testen?

Even samenvatten

Er zitten dus behoorlijk wat voordelen aan een moederfiets. Om je in het kort nog even uit te leggen wat deze voordelen precies zijn, hebben we ze hier nog even op een rijtje gezet.

  • Extra breed en stevig stuur zodat je kind en jij voldoende ruimte hebben tijdens het fietsen
  • Extra stevige bagagedrager om zowel fietstassen als een kinderzitje te bevestigen
  • Extra lage instap om makkelijk op- en af te stappen
  • Dubbele standaard en stuurslot zorgen ervoor dat je moederfiets altijd stevig en veilig staat geparkeerd en zo niet beschadigd.
Superstabiel parkeren

Superstabiel parkeren

Een veelvoorkomend verschil tussen ‘normale’ fietsen en moederfietsen is de standaard. Daar waar de ‘normale’ fietsen een reguliere standaard hebben, zijn de moederfietsen van Batavus altijd voorzien van een dubbele standaard. Dat komt goed van pas als je fietstassen vol zitten en je ook nog eens een kind achterop (en misschien óók nog wel voorop) hebt. Omdat veiligheid voorop staat, zijn de moederfietsen ook nog eens voorzien van een gemakkelijk te bedienen stuurslot. Dit voorkomt dat je stuur omslaat en je fiets uiteindelijk omvalt. Dat is pas veilig!

Superstabiel parkeren
Makkelijk opstappen

Makkelijk opstappen

Als je je kind in het kinderzitje hebt gezet, is het natuurlijk belangrijk om gemakkelijk op je fiets te kunnen stappen om weg te rijden. Daarom zijn de moederfietsen van Batavus voorzien van een extra lage instap. Dat komt niet alleen goed van pas als je weg wilt rijden, maar ook als je even wilt afstappen als je voor een verkeerslicht aan het wachten bent. Dit is bij ‘normale’ fietsen lang niet altijd het geval omdat deze een iets hogere instap hebben. Met een mamafiets met lage instap ben je dus veilig onderweg en heb je altijd de controle over je fiets.

Makkelijk opstappen

Tip van Batavus

Let op! Het fietsen op een moederfiets met volle fietstassen én een kind achterop is even wennen. Er rust veel gewicht op de achterkant van de fiets, trek dus altijd rustig op in een niet te zware versnelling, zo blijf je stabiel op de fiets zitten en fiets je veilig weg. 

De bagagedrager

De bagagedrager

Een van de meest voorkomende plaatsen op de fiets om een kinderzitje op te monteren is de achterdrager van de fiets. Daarom is de bagagedrager van een mamafiets altijd extra stevig en extra getest om meer gewicht te kunnen dragen. Dat komt goed van pas, want door deze extra stevige bagagedrager is het mogelijk om ook nog eens fietstassen te bevestigen en je boodschappen te doen terwijl je kind achterop zit! Bij een normale fiets is het maximale gewicht van een bagagedrager een stuk lager. Ben jij van plan om een kinderzitje op je ‘normale’ fiets te zetten? Ga dan eerst langs bij je dealer om te checken of jouw bagagedrager dit gewicht wel kan houden. Anders zal je toch eens moeten overwegen om toch zo’n stoere mamafiets aan te schaffen!

De bagagedrager
Het stuur

Het stuur

Een belangrijk onderdeel van een moederfiets is het stuur. Je wilt je kind namelijk ook voorop je fiets meenemen. Een normaal stuur is dan toch echt wel aan de krappe kant, daarom zijn moederfietsen voorzien van een extra breed stuur. Zo kan niet alleen je kind lekker zitten, maar kan jij ook nog lekker blijven fietsen. Verder is het stuur ook extra stevig, zodat het stuur en de stuurpen voldoende gewicht kunnen dragen. Bij een ‘normale’ fiets is het stuur niet gemaakt om veel gewicht aan te kunnen, daardoor is het raadzaam om je kind niet voor op je fiets te vervoeren als dat niet hoeft. Extra handig is dat de moederfietsen van Batavus altijd voorzien zijn van een stuurslot. Hierdoor staat je fiets veilig en stabiel als je deze wilt parkeren en je kind in of uit het kinderzitje wilt halen.

Het stuur