Op de fiets door Friesland

Marlou en Godfried waren in Friesland voor een mooie fietsroute door de weidse natuur. Bij uitstek een route voor de vogelliefhebber, want Nationaal Park De Alde feanen is een paradijs voor vogels. Met een aantal vogelkijkhutten op de route is het daarom een slim idee om je verrekijker mee te nemen.

Route informatie

Route informatie

Lengte 45 kilometer

Normale fiets: 2 uur en 47 minuten

Elektrische fiets: 2 uur en 15 minuten

 

Knooppunten

62 - 64 - 18 - 88 - 94 - 49 - 12 - Pont - 06 - 14 - 16 - Pont - 38 - 39 - 40 - 44 - 67 - 89 - 95 - 46 - 55 - 26 - 02 - 04 - 06 - 08 - 31 - 36 - 66 - 58 - 62

 

Beginpunt & parkeren

Een goede plek om deze fietsroute te starten, is Parkeerplaats oude Drait te vinden ter hoogte van Postlaan 54 in Drachten. Knooppunt 62 vind je ten westen van de parkeerplaats op de plek waar de Postlaan en Buitenstvallaat elkaar kruisen.

 

Handig: deze route volgen via je eigen navigatie-app op de fiets. Download de route in GPX formaat en upload dit in jouw navigatie-app.

DOWNLOAD FIETSROUTE FRIESLAND

Route informatie
Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen

De route start en eindigt in het Friese stadje Drachten. Na een aantal kilometer en een eerste pontje te hebben genomen, fiets je Nationaal Park De Alde Feanen binnen. Waar de mens eeuwenlang veen uit het gebied heeft gegraven, heeft de natuur zich inmiddels weten te herstellen tot een fraai en vooral waterrijk natuurgebied. De geschiedenis van dit nationaal park zie je al meteen terug in de naam: ‘Alde Feanen’ betekent ‘Oude Venen’.

 

Een heerlijk gebied om per fiets te ontdekken, waarbij je open water van sloten, vaarten, petgaten, meren en plassen passeert. Met een grote hoeveelheid vis is het ook niet verwonderlijk dat talloze vogels dit gebied als hun thuis zien. Denk aan de fuut, blauwe reiger, purperreiger en zelfs de roerdomp. Ook grote groepen eenden zie je geregeld voorbij dobberen. Tussen de knooppunten 14 en 16 fiets je langs uitkijktoren Romsicht. Een mooi plekje om even af te stappen.

Nationaal Park De Alde Feanen
Skûtsjemuseum

Skûtsjemuseum

Bij knooppunt 39 fiets je langs het Skûtsjemuseum in Earnewâld, een aanrader om te bezoeken. Hier komen oude ambachten uit de scheepsbouw aan bod. Naast het Skûtsjemuseum is Galerie Koopmans gevestigd. In een mooi pand aan het water wordt hier het werk tentoongesteld van vader en zoon, Klaas en Gosse Koopmans, twee bekende Friese schilders.

 

Tip: in het dorp Earnewâld kun je aan boord stappen van een rondvaartboot. Op die manier ontdek je het nationaal park nog beter. Of huur een kano en ga een uurtje het water op.

Skûtsjemuseum
Trek onderweg?

Trek onderweg?

Tijdens deze route door de natuur vind je onderweg weinig horeca, een goed gevulde fietstas gevuld met water en eventueel lunch is dan ook een aanrader. Onderweg zijn er meer dan genoeg leuke plekjes om te picknicken. Tot slot kun je jezelf trakteren op een ijsje in Drachten bij ijssalon Puur.

Trek onderweg?