Op de fiets door studentenstad Gent

Studentenstad Gent is een van de gezelligste Vlaamse steden. Maar ook de omgeving is erg in trek, want rivier de Leie stroomt hier prachtig door het achterland. Met deze fietsroute van zo’n 58 kilometer verken je de Leiestreek. Je fietst langs parken, door bos, over een bijzondere fietsbrug, door bloemenvelden en natuurlijk langs de prachtige landhuizen aan rivier de Leie.

Route informatie

Route informatie

Lengte 58 kilometer

Normale fiets: 3 uur en 35 minuten

Elektrische fiets: 2 uur en 54 minuten

 

Knooppunten

68 - 57 - 62 - 63 - 67 - 74 - 76 - 86 - 90 - 12 - 11 - 9 - 6 - 13 - 14 - 20 - 23 - 22 - 88 - 87 - 2 - 42 - 82 - 5 - 31 - 31 - 4 - 52 - 68

 

Beginpunt & parkeren

Een goed begin om deze fietsroute te starten is Parking Yachtdreef, te vinden aan Yachtdreef 2 in Gent. Volg hier de Yachtdreef richting het noordwesten, langs het water, en je komt vanzelf bij knooppunt 68.

 

Handig: deze route volgen via je eigen navigatie-app op de fiets. Download de route in GPX formaat en upload dit in jouw navigatie-app.

DOWNLOAD FIETSROUTE GENT

Route informatie
Langs de Leie

Langs de Leie

De route start net iets buiten Gent, waar je al snel langs rivier de Leie fietst. Tussen knooppunt 62 en 63 pak je de fietsveer in het dorpje Afsnee. Het dorpje ligt idyllisch aan de meanders van de Leie. De dorpskern bestaat uit niet veel meer dan de Sint-Jan Baptistkerk, een paar huizen en een mooi gelegen restaurant. Maar dat is dan ook juist zo charmant.

 

Aan het water zit restaurant Nenuphar, vanaf het terras zie je hier de bootjes over de Leie varen. Een erg populaire plek, waar je enkel kunt dineren. Reserveren is aanbevolen en wellicht is het een leuke tip om na je fietstocht terug te komen. Een ideale afsluiter van een sportieve dag.

Langs de Leie
Sint-Martens-Latem en Kasteel Ooidonk

Sint-Martens-Latem en Kasteel Ooidonk

Tussen de knooppunten 67 en 74 ligt het schilderachtige dorpje Sint-Martens-Latem, dat ook wel het kunstdorp wordt genoemd. Het heeft opvallend veel witte huizen en een pittoreske dorpskern. Ook hier vind je opvallend veel goede restaurants.

 

Voordat je knooppunt 12 passeert, fiets je in het dorpje Deinze langs een statig kasteel dat je niet zomaar voorbij fietst. Kasteel Ooidonk is een renaissancekasteel uit de 16e eeuw. De torens en vele details maken het een sprookjesachtige plek. Het kasteel is niet altijd toegankelijk voor bezoekers, maar de tuinen zijn dat meestal wel.

Sint-Martens-Latem en Kasteel Ooidonk
Stadse gezelligheid

Stadse gezelligheid

Na knooppunt 5 fiets je de gezelligheid van de stad Gent tegemoet. Tussen knooppunt 31 en 4 fiets je dwars door de binnenstad. We raden je zeker aan om hier je fiets te parkeren voor een stadswandeling. Mooie plekken om te bezoeken zijn onder andere Kasteel Gravensteen, een middeleeuwse waterburcht die bijzonder goed bewaard is gebleven. Deze ligt midden in de stad. Ook een rondvaart op de Gentse binnenwateren is een grote aanrader.

 

Tip: Bij knooppunt 11 stap je af bij café ‘t Oud Sashuis, waar het erg leuk is om te zitten. Een gezellig plekje aan het water, waar je met gemak een uurtje blijft zitten. Daarnaast is het natuurlijk erg gezellig om in Gent wat te drinken, bijvoorbeeld aan de Graslei of de Korenlei.

Stadse gezelligheid