Batavus tipt: Vanaf wanneer kun je veilig met je kindje op de fiets?

Yes, vele ouders kunnen niet wachten tot ze met hun kleintje kunnen fietsen. Na een paar maand achter de kinderwagen is het tijd om de wereld (van jullie beiden 😉) weer wat groter te maken. Samen de wereld ontdekken en mooie herinneringen maken. Ben je benieuwd hoe je veilig met je kindje kunt fietsen? Wij voorzien je van de beste tips. En we beginnen bij het begin:

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind mee op de fiets?

Een vraag van vele (newborn) ouders. Vanaf wanneer kan je kindje voorop in het zitje mee op de fiets? Naast een paar algemene regels, ligt dit ook aan de ontwikkeling van je kindje. Je hebt twee soorten stoeltjes die je kunt bevestigen op een fiets: een stoeltje voorop en een stoeltje achterop.

Een voorstoeltje is geschikt voor:

 • Kindjes tussen de 9 en 13 maanden oud: wanneer je kindje lange(re) tijd zelfstandig rechtop kan zitten, kan je baby voorop in het kinderzitje. Dit is (meestal) rond de 9 maanden. 
 • Tot een gewicht van 15 kilo: het voorstoeltje kan een gewicht dragen tot 15 kilo. Dit betekent dat kinderen rond de leeftijd van 3 jaar (ongeveer) over gaan naar een stoeltje achterop. 

 

Dit zijn uiteraard richtlijnen. Kijk goed naar wat je kindje kan op het moment zelf en wat hij of zij volhoudt. Wordt je kindje na een aantal jaar te zwaar om voorop te zitten? Dat is het moment om een achterzitje aan te schaffen. Ga bij twijfel altijd naar een fietsenwinkel bij jou in de buurt voor een advies.

Een familiefiets: de ideale fiets om veilig met je baby te fietsen

 

 

Nu weten we vanaf wanneer je kindje mee mag. Maar welke fiets is geschikt om met je baby op te fietsen? Op de meeste 'normale' fietsen kan een kinderzitje gemonteerd worden. Maar je zult al snel merken dat niet alle fietsen even fijn en geschikt zijn om je kinderen op te vervoeren. Zogenaamde 'familiefietsen' zijn speciaal ontworpen om kinderen op te vervoeren. Deze fietsen hebben allerlei slimme opties om extra veilig en gemakkelijk te kunnen fietsen met kinderen. Wij hebben onze familiefiets, de Batavus Mambo, vernieuwd en verbeterd. Deze fiets heeft de volgende voordelen ten opzichte van een normale fiets:

 

 1. Extra ruimte tussen stuur en zadel: dit zorgt ervoor dat je makkelijk en veilig op- en af kunt stappen. Ideaal met een voorzitje. 
 2. Tweepootsstandaard: door de tweepootsstandaard blijft je fiets beter staan wanneer deze extra gewicht draagt. Kind(eren) en bagage in- en uitladen wordt hierdoor eenvoudig. Let op: loop nooit weg van je fiets als je kind(eren) erop zitten.
 3. Stuurslot: door het stuurslot zet je je stuur even ‘vast’. Dit zorgt voor extra stabiliteit als je je kindje in het zitje zet. Het stuur blijft stabiel recht staan.
 4. Extra gewicht: de Mambo is extra stevig en daardoor geschikt om extra gewicht op mee te nemen.
 5. Extender: met deze extra lange bagagedrager heb je ruimte voor een kinderzitje én nog ruimte voor een extra fietstas.

 

En vergeet het mandje voorop niet om al je extra bagage in mee te nemen. Fiets je in weer en wind? Door de pedalen met anti-slip fiets je in de regen en de herfst weg zonder van de pedalen af te ‘glijden’.


De Mambo is zo modulair dat je hem eenvoudig weer om kunt toveren naar een normale fiets. Ideaal wanneer je een avondje gezellig de stad in wilt. Of wanneer je kinderen na een aantal jaar niet meer bij je op de fiets zitten.

Zo maak je fietsen met je baby extra veilig

 

Oefen van tevoren met fietsen

Vind je het spannend om te fietsen met je baby voorop? Oefen dan eerst zonder kind. Leg bijvoorbeeld een zak aardappelen voorin het zitje. Je draaicirkel is namelijk anders met extra gewicht voorop. Op deze manier kun je eerst veilig proberen een bochtje te nemen.

 

 • Zet je baby zo vroeg mogelijk een helm op
  Nog niet verplicht, maar wel zo veilig. Fietsen met een helm. De kleinste helmpjes beginnen al bij een hoofdomtrek van 48 cm.
 • Zorg voor goede zichtbaarheid
  Zorg ervoor dat je (naast standaard verlichting) extra zichtbaar bent. Denk aan bijvoorbeeld een extra vlaggetje of reflectoren.

 

Kun je echt niet wachten om op pad te gaan?
Dan is een bakfiets misschien geschikt voor jou. In de Batavus Fier bakfiets bevestig je eenvoudig een Maxi-cosi houder / autostoeldrager of een babyschaal. Bij zowel de autostoeldrager als de babyschaal kan je baby mee in de bakfiets vanaf 3 maanden (wanneer het nekje sterk genoeg is).

 

Wil je meer weten over veilig fietsen met je kindje? De fietsenwinkel bij jou in de buurt kan je er alles over vertellen.

Toon meer

Bekijk onze familiefietsen